Protesty v Španielsku a Portugalsku si vyžiadali zranených

15.11.2012 Celý región

Madrid/Lisabon/Rím 10. novembra (TASR) - Najmenej 118 ľudí zatkla v stredu španielska polícia pri masových protestoch proti úsporným opatreniam vlády. Zrážky medzi policajtmi a demonštrantami si vyžiadali 74 zranených vrátane 43 zasahujúcich policajtov, informovala agentúra AP s odvolaním sa na španielske médiá a úrady.

Protesty sa uskutočnili v rámci Európskeho dňa akcie a solidarity. Španielski a portugalskí odborári vstúpili v stredu na 24 hodín do svojho prvého koordinovaného generálneho štrajku. Štrajky a demonštrácie sa okrem toho uskutočnili aj v Grécku, Taliansku, Francúzsku či Belgicku. Podľa britskej vysielacej siete BBC sa protestné akcie uskutočnili v 23 z 27 krajín EÚ, pričom sa do nich zapojilo približne 40 odborových zväzov.

Najväčšia demonštrácia sa konala na námestí pred budovou parlamentu v Madride.

Polícia podľa španielskych médií údajne zasahovala gumovými projektilmi na protestoch v Madride a Barcelone. Ako napísal denník El Mundo, medzi zadržanými je i dvojica - muž so ženou, ktorí mali pri sebe materiál na výrobu bomby. Počas živého prenosu z Madridu, ktorý prenášala televízia RT, bolo vidieť zrážky demonštrantov s policajtmi, ktorí si pomáhali obuškami a ochrannými štítmi. Podľa denníka El País demonštranti zapálili početné policajné zátarasy na madridskej ulici Santa María de la Cabeza.

V súvislosti s generálnym štrajkom bolo v Španielsku zrušených najmenej 232 letov.

Protesty v Portugalsku ovplyvnili aj dopravu

V Portugalsku sa demonštrovalo v približne 40 mestách. Noviny Diário de Notícias na svojej internetovej stránke informovali, že v Lisabone zadržala polícia 15 prevažne mladých ľudí. Noviny Público hovoria o 48 zranených, ktorých si vyžiadali zrážky demonštrantov s políciou. Minister vnútra Miguel Macedo podľa portugalskej agentúry Lusa ocenil profesionálny zásah polície, pričom vyčíňanie pred budovou parlamentu v Lisabone pripísal malej skupine provokatérov. Väčšina vlakov v Portugalsku dnes nepremávala, zatvorené bolo lisabonské metro, aerolínie TAP zrušili lety.

V Grécku a Taliansku vstúpili niektoré odborové zväzy do troj až štvorhodinových štrajkov. Podľa spravodajcu BBC v Ríme zasahovala tamojšia polícia slzotvorným plynom v snahe rozohnať protestnú demonštráciu. Zadržaných bolo podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na talianske médiá najmenej dvadsať ľudí, niekoľko policajtov utrpelo zranenia. V Belgicku ochromil 24-hodinový štrajk prevádzku železníc. Najmenší protest sa za účasti približne 350 ľudí konal vo Viedni.

Stredajší Európsky deň akcie a solidarity bol vôbec prvým koordinovaným štrajkom, ktorý zorganizovala Európska konfederácia odborových zväzov.
 

Vyberte región